Recept Dragonkyckling gryta
i Citronlandet Spanien
Dragonkyckling, med eller utan potatis, praktisk allt-i-ett-gryta.
Ingredienser:
Ca 1,2 kg färsk kyckling i portionsbitar eller minifiléer,
eller 0,5 cm tunna benfria kotletthalvor, eller fläskköttgrytbitar
1 msk smör + 1 matsked olja
2 gula lökar (medelstora)
4 vitlöksklyftor
2 tsk salt, svartpeppar ur kvarn (helst)
1 lagerblad
1 tsk (knappt) torkad dragon
1 mycket tunn remsa citronskal
1 burk (400 gr) kronärtskockshjärtan
3 dl torrt vitt vin + 1 1/2 dl vatten
8 små potatis (350 gr)
3 dl grädde 15 % (kokbar)
Då grytan är klar:
1 msk citronskal cest, gärna mer efter egen smak
5 msk hackad färsk persilja (torkad duger)
1 liten bunt rucolablad
Bryn kyckling/köttbitarna i olja+smör, ger fin färg, i omgångar o lägg åt sidan.
Skala gul lök, hacka den. Skala vitlökarna o finhacka dom. Fräs all lök i olja+smör i grytan o lägg ner det brynta köttet däri.
Strö över salt o peppar.
Lägg i lagerblad, den tunna citronremsan (utan vitt skal).
Smula varsamt över med dragon (risk för dominant smak ej meningen här).
Skär kronärtshjärtan mitt itu, lägg ner i grytan.
Slå på vin o vatten, spara lite vatten till avsmakningen.
Koka upp det hela, sänk värmen o låt småputtra i ca 10 min.
Skala potatis (om dom ska med) dela varje i halvor eller fyra delar, lägg ner dom i grytan.
Fortsätt småputtra grytan ca 20-30 min.
Smaka av, tillsätt ev mer salt/peppar, kanske lite utrörd majsstärkelse för tjockare sås!?
NU läggs hackad persilja o citron cest ner igrytan, låt allt värmas upp.
TOPPA den färdiga grytan med rucolablad o vänd försiktigt ner dom i grytan.
Servera till ev bröd, sallad, kokt potatis (godast medkokta i grytan) eller nudlar/pasta bredvid.
Dragonkyckling, med eller utan potatis, praktisk allt-i-ett-gryta.
Ingredienser:
Ca 1,2 kg färsk kyckling i portionsbitar eller minifiléer,
eller 0,5 cm tunna benfria kotletthalvor, eller fläskköttgrytbitar
1 msk smör + 1 matsked olja
2 gula lökar (medelstora)
4 vitlöksklyftor
2 tsk salt, svartpeppar ur kvarn (helst)
1 lagerblad
1 tsk (knappt) torkad dragon
1 mycket tunn remsa citronskal
1 burk (400 gr) kronärtskockshjärtan
3 dl torrt vitt vin + 1 1/2 dl vatten
8 små potatis (350 gr)
3 dl grädde 15 % (kokbar)
Då grytan är klar:
1 msk citronskal cest, gärna mer efter egen smak
5 msk hackad färsk persilja (torkad duger)
1 liten bunt rucolablad
Bryn kyckling/köttbitarna i olja+smör, ger fin färg, i omgångar o lägg åt sidan.
Skala gul lök, hacka den. Skala vitlökarna o finhacka dom. Fräs all lök i olja+smör i grytan o lägg ner det brynta köttet däri.
Strö över salt o peppar.
Lägg i lagerblad, den tunna citronremsan (utan vitt skal).
Smula varsamt över med dragon (risk för dominant smak ej meningen här).
Skär kronärtshjärtan mitt itu, lägg ner i grytan.
Slå på vin o vatten, spara lite vatten till avsmakningen.
Koka upp det hela, sänk värmen o låt småputtra i ca 10 min.
Skala potatis (om dom ska med) dela varje i halvor eller fyra delar, lägg ner dom i grytan.
Fortsätt småputtra grytan ca 20-30 min.
Smaka av, tillsätt ev mer salt/peppar, kanske lite utrörd majsstärkelse för tjockare sås!?
NU läggs hackad persilja o citron cest ner igrytan, låt allt värmas upp.
TOPPA den färdiga grytan med rucolablad o vänd försiktigt ner dom i grytan.
Servera till ev bröd, sallad, kokt potatis (godast medkokta i grytan) eller nudlar/pasta bredvid.
Det låter gott med citron i grytan, ska nog testas framöver, tack för tipset.
SvaraRaderaKram
Lät himla gott det där! :-)
SvaraRaderaNu har jag sparat ner för framtida behov. Tack! Elisabeth
SvaraRaderaVi har ätit grillad kyckling ikväll, men det här låter ändå godare och ska testas.
SvaraRaderaTack för receptet !
Välbekommet alla bloggläsare, dagen-efter-restgrytan smakade också mycket gott!
SvaraRaderaLåter supergott!
SvaraRaderaSå smidigt med att i ett, passar fint i husbilen.
Skall testas snart!
Yvonne.A.
Lycka till!
Raderasv: Här får vi inga julklappar så vi kan öppna dom i förtid... Kanske beror det på att vi gör såna saker som att tjuvkika på julkrubban... Haha!
SvaraRadera:-)
Den kycklinggrytan går inte av för hackor.
SvaraRaderaOj vad god den var.
Den skall vi bjuda husbilsvänner på i vinter.
Recept av den kalibern vill jag se fler av.
Yvonne