Recept Dragonkyckling gryta

i Citronlandet Spanien
Dragonkyckling, med eller utan potatis, praktisk allt-i-ett-gryta.

Ingredienser:
Ca 1,2 kg färsk kyckling i portionsbitar eller minifiléer,
eller 0,5 cm tunna benfria kotletthalvor, eller fläskköttgrytbitar
1 msk smör + 1 matsked olja
2 gula lökar (medelstora)
4 vitlöksklyftor
2 tsk salt, svartpeppar ur kvarn (helst)
1 lagerblad
1 tsk (knappt) torkad dragon
1 mycket tunn remsa citronskal
1 burk (400 gr) kronärtskockshjärtan
3 dl torrt vitt vin + 1 1/2 dl vatten
8 små potatis (350 gr)
3 dl grädde 15 % (kokbar)
Då grytan är klar:
1 msk citronskal cest, gärna mer efter egen smak
5 msk hackad färsk persilja (torkad duger)
1 liten bunt rucolablad

Bryn kyckling/köttbitarna i olja+smör, ger fin färg, i omgångar o lägg åt sidan.


Skala gul lök, hacka den. Skala vitlökarna o finhacka dom. Fräs all lök i olja+smör i grytan o lägg ner det brynta köttet däri.
Strö över salt o peppar.
Lägg i lagerblad, den tunna citronremsan (utan vitt skal).
Smula varsamt över med dragon (risk för dominant smak ej meningen här).
Skär kronärtshjärtan mitt itu, lägg ner i grytan.
Slå på vin o vatten, spara lite vatten till avsmakningen.
Koka upp det hela, sänk värmen o låt småputtra i ca 10 min.
Skala potatis (om dom ska med) dela varje i halvor eller fyra delar, lägg ner dom i grytan.
Fortsätt småputtra grytan ca 20-30 min.
Smaka av, tillsätt ev mer salt/peppar, kanske lite utrörd majsstärkelse för tjockare sås!?

NU läggs hackad persilja o citron cest ner igrytan, låt allt värmas upp.
TOPPA den färdiga grytan med rucolablad o vänd försiktigt ner dom i grytan.

Servera till ev bröd, sallad, kokt potatis (godast medkokta i grytan) eller nudlar/pasta bredvid.








Kommentarer

  1. Det låter gott med citron i grytan, ska nog testas framöver, tack för tipset.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Lät himla gott det där! :-)

    SvaraRadera
  3. Nu har jag sparat ner för framtida behov. Tack! Elisabeth

    SvaraRadera
  4. Vi har ätit grillad kyckling ikväll, men det här låter ändå godare och ska testas.
    Tack för receptet !

    SvaraRadera
  5. Välbekommet alla bloggläsare, dagen-efter-restgrytan smakade också mycket gott!

    SvaraRadera
  6. Låter supergott!
    Så smidigt med att i ett, passar fint i husbilen.
    Skall testas snart!
    Yvonne.A.

    SvaraRadera
  7. sv: Här får vi inga julklappar så vi kan öppna dom i förtid... Kanske beror det på att vi gör såna saker som att tjuvkika på julkrubban... Haha!
    :-)

    SvaraRadera
  8. Den kycklinggrytan går inte av för hackor.
    Oj vad god den var.
    Den skall vi bjuda husbilsvänner på i vinter.
    Recept av den kalibern vill jag se fler av.
    Yvonne

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Club Concorde Sweden träff...